Klä dig rätt för festen

När en festinbjudan dimper ner i brevlådan är det lätt att bli osäker på vilken typ av klädsel som passar på festen. Har du tur står det vilken klädkod som gäller, men ofta står bara “valfri klädsel”. Det finns några viktiga regler att följa för att inte känna sig som det svarta fåret på festen.

Grunden i vilken klädsel som ska väljas till en fest är alltid att utgå från de önskemål som värdparet har. Eftersom du blir bjuden till fest ska deras vilja respekteras och om du inte vill bära de kläder som står i inbjudan är det bättre att tacka nej till festen. Tänk också på vilken typ av fest det är. Mindre formella fester som en baby shower eller en förlovningsfest där paret växlar förlovningsringar i vitguld kräver inte lika genomtänkt klädsel som ett bröllop eller ett dop.

Högtidsdräkt

Om det står högtidsdräkt i inbjudan innebär det en riktigt formell tillställning. För herrar gäller frack, folkdräkt eller militär högtidsdräkt. För damer gäller långklänning eller folkdräkt.

Kavaj

Tidigare ansågs kavaj alltid betyda mörk kostym för herrarna, men idag har det blivit mer accepterat att även ha ljusare kostym. Damerna ska undvika en alltför elegant långklänning om det står kavaj i inbjudan. En knälång klänning i valfri nyans passar bra. Om det är ett bröllop brukar damer undvika en helvit klänning eftersom endast bruden ska bära en vit klänning.

Valfri klädsel

Valfri klädsel innebär är du kan välja vilka kläder du har på dig på festen. Tänk på att det inte är fritt fram att komma i vad som helst till festen. Utgå från vad du tror att värdparet tycker är en passande klädsel. Antagligen känner du dem väl och vet ungefär vad de förväntar sig. Ofta används valfri klädsel för att markera att kläderna inte behöver vara formella utan att även en enklare tröja och byxor för herrar går bra och en vanlig klänning eller långbyxor och blus för kvinnor. Undvik alltför informella kläder som mjukisbyxor, träningskläder eller arbetskläder.

Klädsel vid begravning

Klädsel vid en begravning handlar om att kläderna ska vara nedtonade. Undvik korta, snäva kjolar och urringningar. Starka, uppseendeväckande färger bör också undvikas om inte de som anordnar begravningen uttryckligen har önskat det. Om det står valfri klädsel i inbjudan innebär det ändå att färgerna ska vara diskreta.

Speciella önskemål om klädsel

Ibland dyker en inbjudan till maskerad eller halloween party upp. Då gäller det att tänka till. Vissa tycker det är jättekul att ta ut svängarna med smink och specialinköpta maskeraddräkter. Om du inte har lust att lägga ut en förmögenhet på en outfit som kommer att användas en enda gång går det att plocka ihop enklare kläder och accessoarer i en second handaffär.