Tvätta kläder rätt

Visste du att majoriteten av alla människor tvättar sina kläder på fel sätt. Man tvättar kläderna för ofta, använder fel mängd tvättmedel eller struntar i tvättråden. Detta kan inte bara leda till att dina kläder krymper eller ändrar form, utan de kan även färga av sig på andra plagg, gå sönder eller tappa sig elastiska förmåga. Ett mycket vanligt exempel på plagg som tvättas fel är jeans. Ofta tvättar man jeans efter bara någon enstaka användning, men sanningen är att den rekommenderade tvätten är efter cirka 10 användningar.

Att tvätta kläder behöver dock inte vara svårt och i de allra flesta fall klarar du dig gott och väl genom att följa de angivna tvättråden. Står det att ett plagg ska tvättas för hand bör du inte chansa och kasta in det i tvättmaskinen. Detsamma gäller för temperaturer, torktumling eller centrifugering. Om det tydligt står angivet att plagget inte bör utsättas för dessa ting bör du naturligtvis undvika det. Företagen avråder inte från vissa tvättmetoder utan anledning.

Så tvättar du rätt – enklaste tipsen

Oavsett om du tvättar för 200:e gången eller om du ska fylla din allra första tvättmaskin finns det goda råd som du kan ha med dig in i tvättstugan. Här nedan listar vi de bästa tvättipsen i korthet, så att du kan få kläder som är rena och fina och håller mycket längre.

  • Sortera kläderna efter färg! Skapa en maskin med mörk tvätt och en maskin med ljus och undvik att blanda ljusa kulörer med färgstarka plagg. På så sätt minskar du risken för missfärgning och kan dessutom använda dig av anpassat tvättmedel för kulör- eller vittvätt. Det är inte kul om din nya vita skjorta från högkvalitativa thernlunds.se helt plötsligt skiftar i blått, grönt eller kanske till och med rosa.
  • Använd en lagom mängd med tvättmedel. Din tvätt kommer inte att bli renare bara för att du öser på med tvättmedel, så se till att vara sparsam. Det minskar inte bara risken för att du förstör dina kläder, utan du minskar också den negativa påverkan på miljön. Vilken mängd du ska använda dig av beror mycket på hur hårt vatten du har i området. Doseringstips finns ofta angivna på förpackningen.
  • Följ tvättråden som finns på plagget. Här står det inte bara i vilken temperatur som plagget ska tvättas i, utan du finner även information om du behöver tvätta för hand eller till och med lämna in på kemtvätt. Tvättråden beskriver även hur du torkar plagget på bästa sätt.
  • Vänta inte med att tömma maskinen när tvätten är klar. Vi vet att det kan kännas omständligt att ställa sig upp och börja sortera tvätt på en gång, men sanningen är att du förstör kläderna om du låter dem ligga fuktiga och hopknölade för länge. Ha det som rutin att alltid tömma maskinen när den är klar och kom ihåg att lämna tvättmaskinens lucka öppen för luftning.