Kvinna klädd i långärmad klänning

Klädkod kavaj

Är du som många andra bjudna ett på bröllop i sommar? Eller kanske någon annan större fest? De flesta av oss står undrande inför klädkod kavaj. Du är långt ifrån

Högklackade guldfärgade sandaler

ensam att känna en viss osäkerhet när du öppnar inbjudningskortet till en finare fest och där står: klädkod kavaj. Tankarna börjar snurra. Måste alla ha kavaj? Män kan enkelt ta på sig en kostym och slips så är kraven uppfyllda. Men vad betyder klädkod kavaj för kvinnor? Ja det är faktiskt inte så att alla måste ha kavaj, även om plagget alltid är aktuellt och en ständig klassiker. Men för dig som inte trivs i kavaj så finns många alternativ som kan fungera som helt godtagbara ersättningar.

Som sagt, många känner en viss osäkerhet inför klädkoder överlag. De flesta börja oja sig och kanske klaga. Kanske ringer du någon med koll och frågar eller sätter dig framför datorn och googlar “olika klädkoder på bröllopsfesten”. Men försök att inte se klädkoder som en begränsning utan som en möjlighet, nästan som ett spel där det gäller att hålla sig till spelets regler. Tänk också på att ett bröllop är till för någon annan. Det ska vara bröllopsparets dag i livet och kan vi som gäster göra den bättre med att att vi klär som de vill ska vi respektera deras önskan. Oavsett vad vi tycker om klädkoden kavaj är grundregeln i vett och etikett att följa angivna klädkoder. Klädkod kavaj innebär alltså inte att kvinnor behöver bära kavaj utan många andra alternativ finns. Skor kan matcha nästan som man vill, ett par snygga skinnskor från Vagabond med lite klack är ett snyggt och praktiskt alternativ. Välj gärna skor i skinn som är mjuka för foten och en lägre klack för att orka hela festen. Tänk bara på att inte välja lackskor. Lackskor, för både damer och män hör nämligen till klädkoden mörk kostym.

Moderna alternativ till kavaj

Kvinna klädd i broderad klänning

En snabb googling på “olika klädkoder på bröllopsfesten” kanske gör dig ännu mer förvirrad. Det finns så många alternativ till kavaj för damer! Men vi finns här för att hjälpa dig reda ut klädkoden. Klädkod kavaj innebär i grova drag en finare och mer elegant vardagsklädsel. Du behöver alltså inte ha lång kjol eller klänning utan tvärtom, en knälång passar perfekt. Både kjol och klänning är accepterat. Byxa går också alldeles utmärkt men bör vara i ett lite elegantare snitt eller i ett extra vackert tyg. Ett alternativ som dessutom är superhett i år är jumpsuiten, modern och passar perfekt till bröllopsfesten. Urringningen på överdelen bör vara diskret och sker vigseln i kyrkan ska du ta med en sjal eller en jacka att bära just då. Är du frusen av dig kan en kavaj av festligare typ vara snyggt, varför inte en av siden eller linne? En finstickad kofta går också bra, gärna i merino eller pashmina. Som sagt det finns många regler att förhålla sig till men huvudregeln är en vardagsklädsel som är något mer elegant för tillfället. Eller varför inte ta en genväg? Har du en folkdräkt går det nämligen alldeles utmärkt att ha på sig!