Klänningar för brudtärnor

Som brud kan det vara tillräckligt svårt att välja klänning åt en själv, eftersom det finns så många valmöjligheter gällande modell och material. Det är dock inte det enda svåra beslutet man har att fatta – man måste också fundera på vad man skulle vilja att ens brudtärna eller brudtärnor har på sig.

Det finns flera faktorer som man bör ha med i beräkningen när man väljer brudtärnornas klänningar. Den kanske viktigaste är färgen, eftersom den bör matcha bröllopets färgtema i allmänhet. Huruvida man bestämmer bröllopets tema utefter klänningarna eller tvärtom är dock upp till var och en. Vilka färger som är populära för brudtärneklänningarna går i vågor, precis som andra trender, och växlar även med årstiderna: för vårbröllop och bröllop under den tidiga sommaren är pastellfärger mer populära, medan djupare färger som marinblått och vinrött är vanligare under sensommarbröllop och höstbröllop.

När färgvalet är klart gäller det att hitta rätt modell för klänningen (eller klänningarna). Något som kan vara bra att tänka på är att brudtärnornas klänningar inte ska överglänsa brudens, så det är bra att välja en lite enklare modell. Ett enkelt sätt att särskilja brudens klänning från tärnornas är att låta tärnornas klänningar vara knälånga. Andra föredrar dock symmetrin i att både brudtärnorna och bruden har långa klänningar, och det är helt enkelt en smaksak vad man väljer.

Om man har fler än en brudtärna befinner man sig i en lite speciell situation, eftersom man då har flera personers åsikter att ta hänsyn till, liksom flera olika kroppstyper som ska passa i klänningen. En lösning som förhoppningsvis kan göra alla nöjda är att bestämma en färg för klänningarna, men att låta tärnorna själva styra över klänningens skärning och modell. Som brud vill man ju (förhoppningsvis) att alla i ens följe ska känna sig fina och glada på ens bröllopsdag, och alla brudtärnor kommer garanterat att vara gladare om de får ha på sig en klänning som de är bekväma i och som är smickrande för just deras kroppstyp.

När det gäller vem som betalar för klänningarna finns det inga tydliga regler, men en riktlinje att hålla sig till är att om bruden har mycket specifika krav på hur klänningen ska se ut (vilket kanske gör att brudtärnan aldrig kan använda klänningen vid något annat tillfälle) så ska bruden stå för klänningen, men om det lämnas fritt upp till brudtärnan (eventuellt med vissa restriktioner) så är det tärnan själv som ska betala klänningen. Om du ska vara brudtärna på ett eller flera bröllop i sommar, kan kostnaden för klänningarna med andra ord bli ganska hög. Vill du försöka hålla budgeten för dina klänningar så låg som möjligt, ska du gå in på https://www.kampanjjakt.se/. Där hittar du nämligen rabattkoder till en mängd olika klädbutiker online, så att du kan shoppa brudtärneklänningar till bra priser. Även om bruden har erbjudit sig att betala för din klänning, kan du alltid vidarebefordra tipset till henne – alla brudpar letar ju efter sätt att spara lite pengar under bröllopsplaneringen.