Den lilla svarta

”Den lilla svarta” anser många vara ett måste i varje kvinnas garderob, och plagget har fått en sådan ikonisk status att många bara hänvisar till det med förkortningarna DSL eller LBD (Little Black Dress). Det handlar om en klänning, svart naturligtvis, som traditionellt ska vara enkel och elegant, och oftast knälång eller kortare. En sådan klänning, är tanken, är ett plagg som man alltid kan falla tillbaka på om man inte vet vad man ska ta på sig, eftersom den fungerar i alla sammanhang och alltid gör att man ser elegant och välklädd ut.

Begreppet och klänningen kommer ursprungligen från Coco Chanel, som lanserade den första ”lilla svarta” år 1926. Även om klänningen direkt anammades av dåtidens fashionistor och de som var insatta i modevärlden (tidningen Vogue sade till exempel att klänningen skulle komma att bli en slags uniform för kvinnor med smak), dröjde det längre innan den lilla svarta verkligen blev ett plagg som fanns i så när som varje kvinnas garderob. Den lilla svarta hade nämligen sina glansdagar under 1950- och 1960-talen. En anledning till att det tog tid för klänningen att få fäste hos de stora massorna var sannolikt att den var banbrytande både i sin modell och sin färg: svart hade tidigare enbart varit en färg för kvinnor att bära vid sorg, och ansågs inte vara en modefärg.

Om du själv är utbildad kläddesigner i fart med att starta ditt eget företag och skapa nästa ”lilla svarta”, har du sannolikt fler utgifter än inkomster för tillfället. Då kan det vara bra att veta att det går att ta ett företagslån till bra villkor via företag som Fakturino. Då kan du utan problem köpa in allt tyg och annat material du behöver för att sy dina första plagg, och sedan se din verksamhet växa.