Hur klänningen utvecklats med tiden

En klänning är ett plagg som består av en kjol med en fäst överdel (eller en matchande kupa som ger effekten av ett plagg i ett stycke). Den består av ett övre stycke som täcker överkroppen och hänger ner över benen. En “klänning kan vara ett stycke plagg som innehåller en kjol av vilken längd som helst. Klänningar kan vara formella eller informella. I många kulturer används klänningar oftast av kvinnor och tjejer.

Klänningens historia

Före den viktorianska tidsepoken hänvisade ordet “klänning” vanligtvis till en allmän övergripande klädstil för män eller kvinnor, vilket återspeglas idag i sådana fraser “aftonklänning”, “morgonklänning”, “resande klänning” med mera, snarare än till något specifikt plagg. Under denna epok användes ordet klänning även när man pratade om kvinnors kjolar. I början av 1900-talet fanns det många olika synonymer för klänningar, fast klänningen oftare användes för att beskriva ett formellt, tungt eller heltäckande plagg. Under de senaste decennierna har tex ordet “kappa” förlorat sin allmänna mening av ett kvinnoplagg medan “klänning” mer och mer har blivit just det.

I Antikens Grekland och Rom, hade både män och kvinnor ett klänningsliknande plagg som benämns generiskt som en tunika. Därefter utvecklade klädseln som användes av kvinnor och män till vad man benämner som cassocks och fustanella, som bärs av präster och soldater. Under 1800-talet blev klänningar allt mer populära. Under 1860-talet utvecklades en viss stil med korsetter som dras åt i ryggen och som hade viss drapering. Klänningar som användes under dagen hade höga halsstycken och långa ärmar och under kvällen använde man en annan stil med låg halsringning och mycket korta ärmar. Under denna period varierade inte längden på fashionabla klänningar speciellt mycket, endast mellan fotled och golvsvepning.

Under 1900-talet och 2000-talet har antalet olika sorters klänningar bara ökat mer och mer. Under 20-talet började klänningarna bli allt kortare, och lämnade golvet för gott. Modet mellan lång och kort klänning har skiftat väldigt mycket under dessa åren. Under krigsåren var det exempelvis mycket begränsat med tyg och klänningarna blev därför allt mer korta. Öppnar man en modetidning eller en katalog idag kommer man se ett brett urval av olika stilar, som vuxit fram genom de olika epokerna.

Idag inom den västerländska kulturen när man pratar om att det krävs en formell klädkod är en klänning en lämplig stil, och i vissa fall till och med obligatoriskt för kvinnor. Vidare är också klänningar mycket populära för speciella tillfällen som bal, bröllop eller andra tillställningar. För sådana tillfällen är plagget, tillsammans med blus och kjol, fortfarande en standardklädsel för många tjejer och kvinnor. Men klänningar kan så klart även användas av en man. I vissa kulturer så är kjolar sedan lång tid tillbaka ett klädesplagg som används av män.